Python Programlamaya Yeni Başlayanlar İçin 11 İpucu
Herhangi bir programlama dilini öğrenmenin ilk adımının, nasıl öğreneceğinizi anladığınızdan emin olmaktır. Nasıl öğrenileceğini öğrenmek, tartışmasız bilgisayar programlamayla ilgili en kritik beceridir.
Nasıl öğrenileceğini bilmek neden bu kadar önemli? Cevap basit: Diller geliştikçe kütüphaneler oluşturulur ve araçlar yükseltilir. Nasıl öğrenileceğini bilmek, bu değişikliklere ayak uydurmak ve başarılı bir programcı olmak için gerekli olacaktır.
Bu yazıda, iyi bir Python programcısı olma yolculuğunuza hemen başlamanıza yardımcı olacak birkaç öğrenme stratejisi bulacaksınız.
Kavrayana Kadar Bırakma
Acemi bir programcı olarak öğrendiğiniz yeni kavramları gerçekten kalıcı hale getirmenize yardımcı olacak bazı ipuçları:
1. İpucu: Her Gün Kodlayın
Yeni bir dil öğrenirken tutarlılık çok önemlidir. Her gün kodlama alışkanlığı edinmenizi öneririm. İnanması zor olabilir ancak kas hafızası programlamada büyük rol oynar. Kendini her gün kodlamaya adamak beynin kas hafızasını geliştirmeye gerçekten yardımcı olacaktır. İlk başta göz korkutucu görünse de her gün 25 dakika ile küçük bir başlangıç yapmayı ve oradan ileri doğru ilerlemeyi deneyin.
2. İpucu: Yazın
Yeni bir programcı olarak yolculuğunuzda ilerlerken, not almanız gerekip gerekmediğini merak edebilirsiniz. Evet yapmalısınız! Aslında araştırmalar elle not almanın uzun süreli akılda tutma için en faydalı yol olduğunu gösteriyor. Bu, özellikle tam zamanlı bir geliştirici olma hedefi doğrultusunda çalışanlar için faydalı olacaktır. Çünkü birçok mülakat bir beyaz tahtaya kod yazmanızı gerektirecektir.
Küçük projeler ve programlar üzerinde çalışmaya başladığınızda elle yazmak, bilgisayara geçmeden önce kodunuzu planlamanıza da yardımcı olabilir. Hangi işlevlere ve sınıflara ihtiyaç duyacağınızı ve bunların nasıl etkileşime gireceğini yazarsanız zamandan bolca tasarruf edebilirsiniz.
3. İpucu: Etkileşime Geçin
İster temel Python veri yapılarını (dizeler, listeler, sözlükler, vb.) ilk kez öğreniyor olun, ister bir uygulamada hata ayıklıyor olun etkileşimli Python programları en iyi öğrenme araçlarınızdan biri olacaktır. Etkileşimli Python programları kullanmak için önce Python’un bilgisayarınızda kurulu olduğundan emin olun.
dir() kullanarak bir öğe üzerinde hangi işlemlerin gerçekleştirilebileceğini öğrenin:
1 2 3 | >>> bir_metin = 'Bu bir metindir.' >>> dir(bir_metin) ['__add__', ..., 'upper', 'zfill'] |
Döndürülen öğeler öğeye uygulayabileceğiniz tüm yöntemlerdir. Örneğin:
1 2 | >>> bir_metin.upper() 'BU BİR METİNDİR' |
upper() fonksiyonunu çağırdığıma dikkat edin. Metindeki tüm harfleri büyütür.
Bir öğenin türünü öğrenin:
1 2 | >>> type(bir_metin) >>> str # String'in kısaltmasıdır. |
Tam yardım almak için yerleşik yardım fonksiyonunu kullanın:
1 | >>> help(str) |
Kütüphaneleri içe aktarın ve onlarla kodlayın:
1 2 3 4 5 6 | >>> from datetime import datetime >>> dir(datetime) ['__add__', ..., 'weekday', 'year'] >>> datetime.now() datetime.datetime(2018, 3, 14, 23, 44, 50, 851904) |
4. İpucu: Mola Verin
Öğrenirken, uzaklaşmak ve kavramları özümsemek önemlidir. Pomodoro Tekniği yaygın olarak kullanılır ve size yardımcı olabilir: 25 dakika çalışırsınız kısa bir mola verirsiniz ve ardından işlemi tekrarlarsınız. Mola vermek, özellikle çok fazla yeni bilgi öğrenirken etkili bir çalışma yapmak için çok önemlidir.
Molalar özellikle hata ayıklarken önemlidir. Bir hataya yaptıysanız ve neyin yanlış gittiğini tam olarak bulamıyorsanız bir mola verin. Bilgisayarınızdan uzaklaşın, yürüyüşe çıkın veya bir arkadaşınızla sohbet edin.
Programlamada, kodunuz bir dilin ve mantığın kurallarına tam olarak uymalıdır. Bu nedenle bir tırnak işaretinin olmaması bile her şeyi bozar. Dingin bir bakış açısı büyük bir fark yaratır.
5. İpucu: Bir Bug Ödül Avcısı Olun
Bir hata yapmaktan bahsetmişken karmaşık programlar yazmaya başladığınızda kodunuzda hatalarla karşılaşmanız kaçınılmazdır. Hepimizin başına gelir! Bugların sizi hayal kırıklığına uğratmasına izin vermeyin. Bunun yerine bu anları gururla kucaklayın ve kendinizi bir bug avcısı olarak düşünün.
Hata ayıklarken işlerin nerede bozulduğunu bulmanıza yardımcı olacak metodolojik bir yaklaşıma sahip olmak önemlidir. Kodunuzu yürütüldüğü sırayla gözden geçirmek ve her bir parçanın çalıştığından emin olmak bunu yapmanın harika bir yoludur.
İşlerin nerede bozulabileceğine dair bir fikriniz olduğunda, aşağıdaki kod satırını betiğinize ekleyin ve çalıştırın:
1 | <code>import pdbpdb.set_trace()</code> |
Bu Python hata ayıklayıcısıdır ve sizi etkileşimli moda geçirecektir. Hata ayıklayıcı ayrıca komut satırından çalıştırmak için aşağıdaki komutu kullanabilirsiniz:
1 | <code>python -m pdb <dosya_adi.py></code> |
İşbirliği Yapın
İşler yolunda gitmeye başladığında işbirliği yoluyla öğrenmenizi hızlandırın. İşte başkalarıyla çalışmaktan en iyi şekilde yararlanmanıza yardımcı olacak bazı stratejiler:
6. İpucu: Sizin Gibi Öğrenenlerle Tanışın
Kodlama tek başına yapılan bir aktivite gibi görünse de aslında en iyi sonucu birlikte çalıştığınızda verir. Python kodlamayı öğrenirken kendinizi de öğrenen diğer insanlarla çevrelemeniz son derece önemlidir. Bu, yol boyunca öğrendiğiniz ipuçlarını ve püf noktalarını paylaşmanıza izin verecektir.
Eğer kimseyi tanımıyorsanız endişelenmeyin. Python öğrenme konusunda tutkulu olan kişilerle tanışmanın birçok yolu var. Discord, Slack ve python forumlarına katılarak kolayca üstesinden gelebilirsiniz.
7. İpucu: Öğretin
Bir şeyi öğrenmenin en iyi yolunun onu öğretmek olduğu söylenir. Python öğrenirken de bu geçerlidir. Bunu yapmanın birçok yolu vardır: Diğer Python severlerle beyaz tahtada çalışmak, yeni öğrenilen kavramları açıklayan blog yazıları yazmak, öğrendiğiniz bir şeyi açıkladığınız videoları kaydetmek veya sadece bilgisayarınızda kendi kendinize konuşmak. Bu stratejilerin her biri anlayışınızı sağlamlaştıracak ve anlayışınızdaki boşlukları ortaya çıkaracaktır.
8. İpucu: Eşli Programlama
Eşli programlama, bir görevi tamamlamak için bir işte çalışan iki geliştiriciyi içeren bir tekniktir. İki geliştirici, “kodlayıcı” ve “navigatör” olmak arasında geçiş yapıyor. “Kodlayıcı” kodu yazarken, “navigatör” problem çözmede rehberlik etmeye yardımcı olur ve kodu yazıldığı gibi gözden geçirir. Her iki taraftan da yararlanmak için sık sık geçiş yapın.
Eşli programlamanın birçok faydası vardır: Size yalnızca birinin kodunuzu gözden geçirmesi değil, aynı zamanda bir başkasının bir sorun hakkında nasıl düşündüğünü görme şansı verir. Birden fazla fikre ve düşünme biçimine maruz kalmak, kendi başınıza kodlamaya döndüğünüzde problem çözmenize yardımcı olacaktır.
9. İpucu: ‘İYİ’ Sorular Sorun
İnsanlar her zaman kötü soru diye bir şey olmadığını söylerler ama iş programlamaya gelince kötü soru sormak da mümkün. Çözmeye çalıştığınız sorunla ilgili çok az veya hiç bağlamı olmayan birinden yardım istediğinizde, şu yolu izleyerek iyi sorular sormak en iyisidir:
- Sorunu açık bir şekilde açıklayarak, yapmaya çalıştığınız şeyin bağlamını verin.
- Sorunu çözmek için daha önce denediğiniz şeyleri özetleyin.
- Sorunun ne olabileceğine dair en iyi tahmininizi yapın. Bu size yardım eden kişinin sadece ne düşündüğünüzü bilmesine değil, aynı zamanda kendi başınıza biraz düşündüğünüzü bilmesine de yardımcı olur.
- Neler olduğunu gösterin. Kodu, hata mesajını ve hatayla sonuçlanan gerçekleştirdiğiniz adımların açıklamasını ekleyin. Bu şekilde yardım eden kişinin sorunu yeniden görmeye çalışması gerekmez.
İyi sorular çok zaman kazandırabilir. Bu adımlardan herhangi birinin atlanması, çatışmaya neden olabilecek bağlantısız konuşmalara neden olabilir. Yeni başlayan biri olarak düşünce sürecinizi iletme alıştırması yapmalısınız. Böylece size yardım eden insanlar size yardım etmeye devam etmekten mutlu olurlar.
Bir Şeyler Üretin
Konuştuğunuz Python geliştiricilerinin hepsi olmasa da çoğu size Python öğrenmek için üreterek öğrenmeniz gerektiğini söyleyecektir. Egzersiz yapmak sizi ancak bir yere kadar götürür: En çok üreterek öğrenirsiniz.
10. İpucu: Bir Şeyler Üretin
Yeni başlayanlar için Python’a gerçekten güvenmenize ve yukarıda bahsettiğimiz kas hafızasını geliştirmenize gerçekten yardımcı olacak birçok küçük egzersiz var. Temel veri yapıları (dizeler, listeler, sözlükler, kümeler), nesne yönelimli programlama ve sınıflar hakkında sağlam bir kavrayışa sahip olduğunuzda oluşturmaya başlamanın zamanı geldi!
Ne inşa ettiğiniz, nasıl inşa ettiğiniz kadar önemli değildir. İnşa etme yolculuğu gerçekten size en çok öğretecek şeydir. Öğrendiklerinizin çoğu bir şeyler inşa ederken zihninizde yer edecek. Çözeceğiniz problemler size çok şey öğretecektir.
Yeni başlayanlar için Python proje fikirleri içeren birçok liste var. Aşağıda başlamanız için birkaç fikir var:
- Sayı tahmin oyunu,
- Basit hesap makinesi uygulaması,
- Zar atma simülatörü,
- Bitcoin Fiyat Bildirim Hizmeti.
11. İpucu: Açık Kaynaklara Katkıda Bulunun
Açık kaynak modelinde, yazılım kaynak kodu herkese açıktır ve herkes işbirliği yapabilir. Açık kaynaklı projeler olan ve katkı alan birçok Python kütüphanesi vardır. Ek olarak, birçok şirket açık kaynaklı projeler yayınlamaktadır. Bu, bu şirketlerde çalışan mühendisler tarafından yazılan ve üretilen kodlarla çalışabileceğiniz anlamına gelir.
Açık kaynaklı bir Python projesine katkıda bulunmak, son derece değerli öğrenme deneyimleri yaratmanın harika bir yoludur. Diyelim ki bir hata düzeltme isteği göndermeye karar verdiniz. Düzeltmenizin koda eklenmesi için bir “pull request” gönderdiniz.
Ardından, proje yöneticileri çalışmanızı gözden geçirerek yorum ve önerilerde bulunur. Bu, Python programlama için en iyi uygulamaları öğrenmenin yanı sıra diğer geliştiricilerle iletişim kurmayı da sağlayacaktır.
İlerleyin ve Öğrenin!
Artık bu öğrenme stratejilerine sahip olduğunuza göre Python yolculuğunuza başlamaya hazırsınız!