Python 3’e Giriş

Python, 1980’lerin sonlarında Hollanda’daki Ulusal Matematik ve Bilgisayar Bilimleri Araştırma Enstitüsü’nde Guido van Rossum tarafından geliştirilen üst düzey, yorumlanmış bir betik dilidir. İlk sürüm 1991’de alt.sources haber grubunda yayınlandı ve sürüm 1.0 1994’te yayınlandı.

Python 2.0 2000 yılında piyasaya sürüldü ve 2.x sürümleri Aralık 2008’e kadar yaygın olan sürümlerdi. Geliştirme ekibi geriye dönük uyumlu olmayan nispeten küçük ancak önemli birkaç değişiklik içeren 3.0 sürümünü yayınlama kararı aldı. Python 2 ve 3 birbirine çok benzerdir ancak genel olarak pek uyumlu değillerdir.

Hem Python 2 hem de Python 3, periyodik sürüm güncellemeleri ile korunmaya ve geliştirilmeye devam edildi. Ancak Python 2 için resmi bir son güncelleme tarihi 1 Ocak 2020 olarak belirlendi ve bu tarihten sonra güncellemelere son verildi. Python’da yeniyseniz Python 3’e odaklanmanız önerilir.

Python, Enstitü’deki bir çekirdek geliştirme ekibi tarafından halen sürdürülmektedir ve Guido, Python topluluğu tarafından BDFL (Yaşam İçin Hayırsever Diktatör) unvanı verildiğinden, halen görevdedir. Bu arada Python adı yılandan değil, Guido’nun hayranı olduğu ve muhtemelen hala hayranı olduğu İngiliz komedi topluluğu Monty Python’un Uçan Sirki’nden geliyor. Python belgelerinde dağılmış Monty Python eskizlerine ve filmlerine referanslar yaygındır.

Neden Python’u Seçmelisiniz?

Program yazacaksanız, aralarından seçim yapabileceğiniz kelimenin tam anlamıyla düzinelerce yaygın olarak kullanılan dil vardır. Neden Python’u seçmelisiniz? İşte Python’u çekici bir seçim yapan özelliklerden bazıları:

Python Popülerdir

Python son yıllarda popülaritesini artırıyor. 2018 Stack Overflow Geliştirici Anketi, Python’u yılın en popüler 7. ve en çok aranan teknolojisi olarak sıraladı. Dünyanın dört bir yanındaki birinci sınıf yazılım geliştirme şirketleri Python’u her gün kullanıyor.

Dice Python tarafından yapılan araştırmaya göre, Programlama Dilinin Popülerliği Endeksine göre dünyanın en popüler programlama dili ve sahip olunan en sıcak becerilerden biridir. Python’un bir programlama dili olarak popülaritesi ve yaygın kullanımı nedeniyle, Python geliştiriciler aranır ve iyi maaş ödenir.

Python Yorumlayıcı Bir Dildir

Birçok dil derlenir, yani oluşturduğunuz kaynak kodun çalıştırılabilmesi için bilgisayarınızın işlemcisinin dili olan makine koduna çevrilmesi gerekir. Yorumlanan bir dilde yazılan programlar, doğrudan onları çalıştıran bir tercümana iletilir.

Bu, daha hızlı bir geliştirme döngüsü sağlar çünkü ara derleme adımı olmadan sadece kodunuzu yazıp çalıştırırsınız.

Yorumlanan dillerin olası bir dezavantajı yürütme hızıdır. Bilgisayar işlemcisinin ana dilinde derlenen programlar, yorumlanan programlardan daha hızlı çalışma eğilimindedir. Grafik işleme veya yoğun sayı işleme gibi özellikle hesaplama açısından yoğun olan bazı uygulamalar için bu sınırlayıcı olabilir.

Bununla birlikte, pratikte çoğu program için yürütme hızındaki fark, milisaniye veya en fazla saniye cinsinden ölçülür ve bir insan kullanıcı tarafından kayda değer ölçüde fark edilmez. Yorumlanmış bir dilde kodlamanın uygunluğu çoğu uygulama için tipik olarak buna değer.

Not: Yorumlanmış ve derlenmiş diller arasındaki farklar hakkında daha fazla bilgi için bu sayfayı inceleyebilirsiniz.

Python Ücretsizdir

Python yorumlayıcısı, OSI onaylı bir açık kaynak lisansı altında geliştirilmiştir ve ticari amaçlarla bile kurulumu, kullanımı ve dağıtımı ücretsizdir.

Unix, Windows, macOS, akıllı telefonlar ve tabletlerin tüm çeşitleri ve muhtemelen şimdiye kadar duyduğunuz her şey dahil olmak üzere, hemen hemen her platform için yorumlayıcının bir sürümü mevcuttur. OS/2 kullanan yarım düzine kişi için bile bir sürüm vardır.

Python Portatiftir

Python kodu yerel makine yönergelerinde yorumlanıp derlenmediğinden bir platform için yazılan kod, Python yorumlayıcısının kurulu olduğu diğer tüm platformlarda çalışır. (Bu yalnızca Python için değil, yorumlanan herhangi bir dil için geçerlidir.)

Python Basittir

Programlama dilleri ilerleyişine göre Python nispeten düzenlidir ve geliştiriciler kasıtlı olarak bu şekilde tutmuştur.

Bir dilin karmaşıklığının kabaca bir tahmini, dildeki anahtar kelimelerin veya ayrılmış kelimelerin sayısından çıkarılabilir. Bunlar, dilin belirli yerleşik işlevlerini belirledikleri için derleyici veya yorumlayıcı tarafından özel anlam için ayrılmış sözcüklerdir.

Python 3’te 33 ve Python 2’de 31 anahtar kelime vardır. Buna karşılık, C++’da 62, Java’da 53 ve Visual Basic’de 120’den fazla anahtar vardır.

Python; öğrenmesi ve okunması kolay, basit ve temiz bir yapıya sahiptir. Aslında göreceğiniz gibi dil tanımı, okunması kolay kod yapısını zorunlu kılar.

Gerkçekten Bu Kadar Basit mi?

Tüm sözdizimsel basitliğinin yanında Python, karmaşık dinamik veri türleri yapılandırılmış ve işlevsel programlama ve nesne yönelimli programlama dahil olmak üzere çok yüksek düzeyli bir dilde beklenebilecek çoğu yapıyı destekler.

Ek olarak, veritabanı manipülasyonu veya GUI programlama gibi dilde yerleşik olanın çok ötesinde yetenek sağlayan çok kapsamlı bir sınıf ve işlev kitaplığı mevcuttur.

Python, birçok programlama dilinin başaramadığını başarır: dilin kendisi basit bir şekilde tasarlanmıştır, ancak onunla başarabilecekleriniz açısından çok yönlüdür.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir